Аркадій Маслов, комерційний директор туристичного оператора "Тез тур" в Україні впевнений, що у Туреччині українцям нічого не загрожує навіть попри деякі хвилювання у великих містах.

Зараз Європу заливає, в Єгипті не вщухають збройні конфлікти. В Туреччині революція. Куди за таких умов безпечно їхати туристу?

- Насправді в українців досі обмежені можливості щодо вибору країни для відпочинку. Яких би зусиль не докладали урядовці, все одно не так просто отримати шенгенську візу. Є квоти, чітко фіксована кількість туристів, яких чекають у себе на узбережжях європейці. Не важливо, Італія це, Іспанія чи Греція. Тому досі наймасовішими напрямками залишаються Туреччина, Єгипет. Дуже важко досі доводити всьому світові, що хвилювання періодично відбуваються всього лиш у трьох містах Єгипту: Суец, Олександрія й Каїр. На решті території стовідсоткова безпека. Узбережжя Червоного моря та Південного Синаю насправді навіть не є на 100% єгипетською територією. Вони регулюються окремим законодавством.

А щодо Туреччини: як реагувати європейцям на те, що в центрі української столиці спортсмени б'ються з журналістами? Не їхати в Україну? Якось я опинився на площі Таксім в Туреччині під час гей-параду. Були прихильники, противники та багато міліції. Я просто обійшов їх стороною. На другий день не було ніяких наслідків протистояння. Тут та сама ситуація. Якби в Туреччині була дійсно революція, то протести проходили б не ввечері, а 24 години на добу. Люди не готові зараз покинути навчання чи роботу, висловлюють своє обурення в свій вільний час. Протести є в Стамбулі та Анкарі. В Анталії люди просто виходили на свої балкони і стукали по каструлях. По всьому місту стояв гул. Але це було не біля готелів і відпочинку туристів ніяк не заважало.

Які збитки понесла ваша компанія від революційних дій в Туреччині?

Втрати звісно є. Опосередковано вони стосуються авіаперевізників, які недобирають пасажирів, і вимушені знімати частину чартерних програм. За нашими підрахунками, від поїздок до Туреччини відмовились лише 10% наших клієнтів в Україні. Це різниця між тим, що ми очікували, і що маємо наразі. Туреччина досі залишається презентабельною для українців. Я пригадую, два перших місяці Єгипетської революції принесли нашій компанії близько трьох мільйонів доларів збитку. Змушені були знімати авіарейси, платили штрафи авіакомпанії, готелям. Бо в нас контракт не передбачає зменшення об'ємів туристів. В даному випадку збитки рахувати ще зарано. Переносимо поїздки для туристів на місяць, два. Досі не скоротили жодного авіарейсу.

Але ж МЗС офіційно застерегло своїх громадян не їхати відпочивати в шість міст Туреччини.

Такі установи інколи дуже швидко міняють свої рекомендації. Спершу попросили не їхати, а потім через три години просто закликали не брати участь у масових акціях в Анкарі й Стамбулі.

Чому навколо повстань у Стамбулі стільки ажіотажу?

Є певне коло зацікавлених осіб. Я згадую цунамі в Тайланді 2004 року. Через два тижні після трагедії відновили всі готелі, сервіс повернувся на той же рівень. Там загинуло близько 4 тисяч населення. В сусідній Шрі-Ланці - 200 тисяч. Але про них не говорили. Бо тоді ця країна ще не була туристичною меккою. А Тайланд був конкурентом для багатьох курортних країн.

Путівки до Туреччини подешевшають?

- Сто відсотків стрибків у ціноутворенні не буде. Я розумію, що українці люблять халяву, але турки теж вміють рахувати. Ми принципово готові нести збитки, втрачати гроші, але не створювати прецедент гарячих продуктів. Безкоштовний сир може бути лише в мишоловці. Туреччина точно не подешевшає. Наприклад, в готелі працює три тисячі осіб персоналу, які обслуговують туристів та інфраструктуру. Якщо кількість туристів зменшилась на дві третини, керівництво готелю скоротить працівників чи відправить їх у низькооплачувані відпустки. За рахунок цього вартість путівки може зменшились на 30%, не більше. Минулого року з України до Туреччини виїхало близько мільйона туристів. На 7% більше, ніж в 2011-му. Цього року залишимося в межах 2012 року.

По матеріалам:http://gazeta.ua
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/life/_navit-pid-chas-zavorushen-turechchina-zalishaetsya-prezentabelnoyu-dlya-ukrajinc/502478">Gazeta.ua</a>