Логотип туристической компании Игл Тревел
Телефоны:
+38 (044) 496 46 17
+38 (067) 231 79 98
+38 (067) 401 09 83
Мы в соцсетях:
»гл“ревел в FaceBook
заказ тура он-лайн
страны

Виды туров
туры со скидками
самостоятельный подбор туров

подписка на рассылку
Ваш E-mail:

Палермо: мальовнича столиця мафії

Обшарпані будівлі стоять по сусідству із відреставрованими "з голочки"

Не побувати в Палермо, значить - не побачити і не відчути Сицилію такою, якою вона є: без міфів і упереджень. Палермо, столицю автономної Сицилії, досі пов'язують з мафією і злочинністю, попереджають про численних кишенькових злодіїв і хаотичний рух в місті. Однак далеко не все так, як кажуть. Про місто розповідає у ЖЖ блогер suomilarissa.

Фото: suomilarissa.livejournal.com Фото: suomilarissa.livejournal.com

Однією з великих проблем Сицилії стали нелегали. Населення всього острова складає 5 млн. плюс 1 млн. нелегальних емігрантів! У старовинних кварталах центру Палермо живуть в основному емігранти. Тільки з початку 2011 р. через острів Лампедуза прибуло більше 40 тис. нелегалів з Північної Африки, частина з яких була розміщена на Сицилії, чимало з них утікало до Палермо з таборів для біженців. 

1. Вид на одну з вуличок.
Центр Палермо - район эмигрантов.

Незважаючи на великий приплив нелегалів з Північної Африки, я звернула увагу, що, у всякому разі на вулицях історичного центру міста, не зустрінеш ні африканок в красивих квітчастих сукнях з тюрбанами на голові, як у Брюсселі, ні закутаних з ніг до голови мусульманок, як це можна побачити на вулицях нашого невеликого фінського міста. 

2. Ця вуличка веде до однієї з найкрасивіших церков міста: Церкви Ісуса. Багато хто вважає, що саме такими вуличками Палермо нагадує Неаполь. Тут чути тільки італійську мову, а в кінці вулиці було невелике скромне кафе, з трьома пластмасовими столиками на вулиці, де доброзичливий власник-сицілієць подав смачнюче капуччино з найсвіжішою і дуже смачною булочкою, що коштувало всього 2 євро.

На одной из улочек старинного Палермо. Жилой квартал.

3. Житло в самому центрі Палермо, на відміну від інших сицилійських міст, наприклад Чефалу, не вважається престижним. І це сліди мафіозної діяльності. У 1943 р. місто було розбомблене американським десантом. Значних руйнувань місто зазнало і після землетрусу в 1968 році. Виділені на відновлення міста гроші були привласнені мафією: на околицях Палермо були вирубані лимонні гаї і побудовані бетонні житлові будівлі з дуже дешевого будівельного матеріалу, центр міста залишився покинутим і його житлові квартали досі приголомшують своєю обшарпаністю. 

Вид на одну из улочек старинного Палермо.

Якщо продовжити розмову про мафію, то варто згадати одну цікаву деталь. Дуче (Муссоліні) досить успішно боровся з мафією. Однак при висадці американського десанту на Сицилію у 1943 році мафія, що притихла була, пожвавилася - в подяку за її підтримку американці передали мафіозі багато адміністративних місць, які раніше займали італійські фашисти. 

В даний час йде активна боротьба проти мафії, і не тільки на державному рівні, але і серед населення: за "дах" на Сицилії вже ніхто не платить, проходять антімафійні марші. У мафіозі конфісковують землі: орні землі, виноградники, оливкові гаї передаються державі, забезпечуючи тим самим молодь роботою. Палермо ж стає все більш значущим туристичним містом, яке упорядковується і реставрується, та й не всі вулички Палермо виглядають обшарпаними, як на знімках нагорі. 

4. Подивіться уважно на знімки вгорі і внизу - хіба Палермо брудне засмічене місто, як про це пишуть інші мандрівники?

На одной из старинных улочек Палермо.

5. Ретельно відреставровані будівлі в одному з двориків, в арку якого я зазирнула, проходячи по одній з головних вулиць міста.

Монастырский дворик?

6. Поки я фотографувала, по дворику пройшли монашки, я їх посоромилася запитати що це за будівля. Напис на фонтані не розібрати, але судячи з усього, це, очевидно, діючий монастир. В наступний мій приїзд в Палермо, ковані ворота у дворик були закриті і щось з'ясувати я вже не змогла.

Монастырский дворик?

7. Я б не сказала, що рух в Палермо хаотичний - весь потік транспорту зупиняється відразу, як тільки хтось починає переходити вулицю і не обов'язково по "зебрі": не раз бачила, як на жваву дорогу або площу перед вокзалом виходить немолода синьйора і не поспішаючи починає крокувати, і весь транспорт вмить завмирає, як по команді. Єдино, від чого особисто я втомлювалася, це від шуму міського транспорту, особливо мотоциклів і мопедів, на не дуже широких головних вулицях міста. 

Одна из главных улиц Палермо.

8. На сходах старовинної церкви (вхід з іншого боку), що знаходиться на площі неподалік муніципалітету, часто збираються мітингувальники. Цей синьйор щось кричав у мегафон, викликаючи на балкон будівлі муніципалітету якогось чиновника, але той сховався за ставням.

9. Перед будівлею муніципалітету завжди стоять поліцейські. Саме вони стежать за порядком, а карабінери займаються кримінальними справами, нелегалами тощо. Працювати поліцейським або карабіньером - почесно. Над входом будівлі зображення орла - символа Палермо, а будівля носить назву Palazzo delle Aquille - Палац Орлів. 

Перед зданием муниципалитета.

10. Герб на будинку муніципалітету. 

Здание муниципалитета.

11. На будівлі муніципалітету височить статуя Св. Розалії (17 ст.) - Покровительки міста.

Св. Розалия (17 в.), покровительница Палермо, на здании муниципалитета.

12. Зображення орла - символа Палермо - зустрічається часто. 

Орёл - символ Палермо, на здании против вокзала.

13. Будівлі навпроти вокзалу з орлами на баштах. 

14. Палермо посилено реставрують, як видно на цьому знімку. 

15. Гербів на будівлях багато. Оскільки екскурсії по місту не було, а путівники про все не розповідають, не можу сказати що це за герб з чарівними херувимчиками.

16. Декор старовинних будівель чудовий. Судячи з дати Anno M.DCCV - будівля 1705 року.

17.

18. Особливий шарм місту додає саме те, що будівлі історичного центру - жива старовина, тут відчувається атмосфера минулих століть! Звичайно, деякі будівлі непогано б відреставрувати, як наприклад цей - шкода зовсім потемнілого орла на гербі, та й напис не видно. 

19. Ця будівля мені здалося замешканою, хоча хто знає?

20. Перед цим будинком зупиняються всі туристи, фотографують. Мені б герб сфотографувати, але я, як усі, почала знімати птахів - вже дуже незвично прикрашено будівлю.

Зарисовки Палермо.

21.

Зарисовки Палермо.

22.

Зарисовки Палермо.

23. Piazza Pretorio, на якій стоїть "Фонтан сорому", ліворуч видно купол однієї з найкрасивіших церков - San Giuseppe dei Teatini, праворуч - фасад старовинної будівлі, нині муніципалітету. 

24. Архієпископський палац розташовано неподалік Кафедрального собору, вежа якого видна праворуч. Палац зведений у 15 ст., Потім неодноразово перероблявся. Готичне вікно палацу 18 століття на знімку видно непогано, а ось красивий декор на жаль, залишився без моєї фотоуваги. 

25. Нові ворота - Porta Nuova були зведені в 1583 р., в 1669 значно перероблені. Фрагмент воріт. Самі ворота величезні. Я думала, що в мене ще буде час повернутися сюди, закарбувати ці ворота, побувати в норманському палаці, в знаменитій Палатинській капелі, в красивій церкві, що неподалік, але, на жаль, часу не вистачило ...
Porta Nuova, 1583 г., фрагмент.

26. Лоджії залізничного вокзалу Палермо. Вокзал і територія навколо нього чисті. Пригадується вокзал у Брюсселі, перед яким було жахливо насмічено, перед входом стояли і сиділи якісь брудні підозрілого вигляду особистості, в тунелях вокзалу ходили поліцейські з собаками. У Палермо ж було по-провінційному затишно і просторо, не було натовпів народу, незважаючи на те, що звідти йдуть потяги не тільки по всьому узбережжю, а через Мессіну - нічні потяги на Мілан, Рим і Венецію. 

Ж/д вокзал.

Оригінал: suomilarissa.livejournal.com

Матеріл взято з: http://ipress.ua

 

21 декабря 2012 г.

создание сайта Max Kulikoff