Логотип туристической компании Игл Тревел
Телефоны:
+38 (044) 496 46 17
+38 (067) 231 79 98
+38 (067) 401 09 83
Мы в соцсетях:
»гл“ревел в FaceBook
заказ тура он-лайн
страны

Виды туров
туры со скидками
самостоятельный подбор туров

подписка на рассылку
Ваш E-mail:

Візова лихоманка. Зворотній бік

Візова лихоманка. Зворотній бік

Хотіли поїхати на відпочинок в Польщі? Розраховували, як звичайно, подати на візу за два-три тижні до поїздки? Забудьте!

Реальність змінилася.

Консульство Польщі у Києві, яке заслужено вважалося одним з найбільш дружніх, в 2014 році стало джерелом головного болю для багатьох українців, які розраховували, що система працює "як раніше".

"Ви давно ходили отримувати польську візу?", - питає на своїй фейсбук-сторінці журналіст Леся Ганжа. Її пост починається зі слів "А тепер істерика".

І це визначення має сенс.

Візові перепони

Ситуація дуже непроста, особливо для тих, хто вже має чіткі зобов’язання щодо поїздки.

До прикладу – як Лесіна донька, яка має їхати до Польщі на навчання. А це означає що "схитрити" і піти до іншого консульства не вийде - треба дістатися саме польського.

"Записатися на подачу документів на візу неможливо. По телефону візового центру відповідають так: "відсутні вільні дати на подачу документів". На запитання, що робити, кажуть: дзвоніть".

Коло замкнулося.

При чому сам по собі дозвон є вельми непростою задачею. Щоби "пробитися" через постійно зайняту лінію, вам доведеться провести кілька годин "на телефоні". А далі, коли отримаєте відповідь "місць немає" - ще кілька годин, і ще, і ще...

А якщо ви виявитеся щасливим і зможете додзвонитися в той момент, коли оператору колл-центра передають з посольства нові "слоти" для запису, то з’ясуєте, що щастя не надто "всеосяжне".

Приміром, 31 липня датою запису (якщо, звісно, вам повезе!) було аж... 19 серпня. І це – попри те, що візовий центр бере додатково 200 грн "за послуги"!

До цього треба додати ще кілька днів для обробки анкети у консульстві.  

Тож навіть у разі, якщо ваша поїздка запланована за три тижні, можете здавати квиток і відмовлятися від готелю.

Польська криза

"Радіти тут нема чому, - зізнається в розмові з Європейською правдою генконсул Польщі Рафал Вольські. - Ми знаємо про цю проблему. Її причина в тому, що попит на візи перевищує наші можливості"

В інтернет-форумах чимало дискусій тих, хто зіткнувся з даною проблемою. Подорожуючі обговорюють, в якому з польських візових центрів краще записуватися на візу – хтось зміг додзвонитися у Франківську, хтось – у Харкові. Є навіть теорія, що з Iphone легше додзвонитися, тому багато хто телефонує з мобільного (і не смійтеся, це переказ реального обговорення!) 

Але статистика, яка є в розпорядженні Європейської правди, свідчить, що ситуація є складною всюди.

В Київському консульстві в травні 2013 року було оброблено 6800 анкет заявників, а в травні 2014 року – 8680 анкет, 29% зростання. В червні цей показник перевищив позначку в 9000 (але зростання було помірним).

Літо завжди є "гарячим періодом" для консулів, в 2013 році в Києві було оброблено 8950 анкет. Та липень 2014 року побив всі рекорди – приблизно 13300 заявок, зростання до 2013 року на 48,5%.

"В Харкові в червні 30% зростання, в луцьку – 48%. В Вінниці взагалі драматична ситуація, у них щомісяця зростання 60-80% порівняно з минулим роком", - каже Рафал Вольські.

Реалістичних шляхів вирішення проблеми консул не має і радить Україні "швидше виконати план дій візової лібералізації і отримати безвізовий режим".

"Порівняно з 2009 роком, коли я приїхав до України, ми збільшили річну кількість віз вдвічі, а кількість працівників у нас зараз є навіть меншою. Тож ми просто не в змозі вернутися до нормальних умов роботи. Минулого року ми працювали на межі можливостей, а тепер ми – далеко за межею", - зітхає генконсул.

Чеська криза

Польща – не єдина країна, що зіткнулася з такою проблемою. Їх "товариш з нещастя" - Чехія.

"У чехів ще більші проблеми, бо вони не користуються послугами візового центру і приймають всіх заявників в консульстві", - поділився на умовах анонімності один із дипломатів що знає про ситуацію на "візовому ринку".

Під консульством Чехії щоранку – черга роздратованих заявників (бо стояти на сонці не надто приємно!) та кілька "посередників", які підходять до перехожих, що зупинилися, і пропонують провести "без талончика".

Як вони це роблять – достеменно невідомо.

Талончик отримати ой як непросто. Зараз формально йде запис аж на останні дні серпня, але й на цей час місць на сайті, як правило, немає.

В посольстві Чехії також визнають проблему і кажуть, що "намагаються піти назустріч максимально можливій кількості заявників", зокрема тим, хто має термінову поїздку з гуманітарних причин.

Але пропускна здатність кожного консульського працівника має свої межі.

А найняти українського співробітника, який допомагав би ухвалювати візові рішення, дипломати просто не мають права.

"Перевантаженість системи обумовлена, зокрема, тим, що  в консульстві в Києві приймаються також заявники зі Східної України, які раніше обслуговувалися в Донецьку", - пояснює ЄвроПравді прес-аташе посольства Зденька Цайсова.

Щоправда, у Чехії ще є резерви – вона планує відкрити комерційний візовий центр, який зменшить навантаження на консульських працівників.

У Польщі такого резерву вже немає.

Хто винний і що робити

Європейські дипломати і українські заявники навряд чи зможуть знайти спільну відповідь на запитання - хто ж відповідальний за колапс системи швидкої видачі віз.

Кожен схильний "кивати" на іншого.

На думку ЄвроПравди, українських громадян не має цікавити, які проблеми має шенгенська держава. Тим більше – якщо заявка має бути подана через візовий центр, який бере чималі гроші "за послуги" і "за швидкість".

Зрозуміти консулів також можна, адже існує фізіологічний ліміт консульського працівника.

Між тим, однією з глибинних причин проблеми є те, що саме ці два названі консульства – чеське та польське – я найліберальнішими щодо українських заявників і дають найбільшу кількість довгих багаторазових віз. Тож українці намагаються правдами і не правдами подаватися саме до них. І система досить швидко "захлинається".

Саме тому немає проблем з поданням на візу в "жорстку" Німеччину, Францію чи Бельгію – подавайтеся хоч наступного дня.

Між тим, як це часто буває, одна проблема породжує іншу.

Проблема із записом дуже швидко створила "чорний ринок" послуг із "запису на подавання документів".

Повно таких пропозицій і в інтернеті.

"Посередники беруть гроші за те, щоби  додзвонитися у візовий центр, і свідомо перевантажують, блокують телефонну лінію", - вважає польський консул.

Схоже, що проблема з отриманням польської візи прийшла в українську реальність "всерйоз і надовго". Якщо навіть в вересні (після пори відпусток) настане тимчасове полегшення, то взимку на нас чекає ще один виток спіралі, а далі ще один, ще серйозніший – з травня 2015 року.

Єдиний шлях вирішити проблему системно – це  добитися, щоби Варшава збільшила штат консульських установ в нашій крані.

Польське посольство чи то не може, чи то не хоче цього робити.

Хотілося би, щоби до розв’язання кризи підключився міністр закордонних справ Павло Клімкін.

А одночасно є сенс розпочати тиск через представників громадянського суспільства.

Організація "Європа без бар’єрів", яка опікується візовою практикою в Україні, знаю про цю ситуацію і готова взятися за лобіювання, але їм потрібні особисті письмові заяви від громадян, які постраждали через дану проблему.

Якщо ви готові – саме така людина і ви готові докласти зусиль до вирішення спільної проблеми, пишіть за адресою: info.novisa.ewb@gmail.com

Сергій Сидоренко, ЄвроПравда

По материалам: http://www.eurointegration.com.ua

01 августа 2014 г.

создание сайта Max Kulikoff