Фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора-2015».
27-28 червня на Іршавщині у селі Лисичово
Участь у фестивалі візьмуть близько 120 учасників. Серед програми планується підйом на полонину «Кук», який відбудеться за сприятливих погодних умов. Як повідомляють організатори, робота ковалів та майстрів народних ремесел на території кузні «Гамора» розпочнеться 27 червня о10.30. Відкриття фестивалю відбудеться о 13.30.
У рамках фестивалю на території наметового містечка відбудеться акція «Ковальське багаття», яка включає запалення вогнища, ігри та розваги.
Наступного дня, у неділю 28 червня, відбудеться концертна програма «Гала-концерт» у тому числі нагородження. Цього ж дня о 12.30 відбудеться «Марш-парад ковалів».
Фестиваль „На Синевир трембіти кличуть” .
12.08.2015, Синевирська Поляна
Ця мистецька акція проводиться біля високогірного озера Синевир, що є одним із семи чудес України, і знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря, неподалік від села Синевирська Поляна Міжгірського району. Озеро займає 400 метрів довжини і 250 метрів ширини. Це казкове озеро приваблює широку громадськість не тільки нашого краю, але й закордонних туристів.
Фестиваль організовується з метою пропаганди туристично-рекреаційних можливостей нашого краю та його мешканців. До участі у фестивалі залучаються кращі аматорські фольклорні та професійні колективи області та України, запрошуються гості із сусідніх держав. В рамках фестивалю кожна сільська рада Міжгірського району розгортає виставку виробів декоративно-прикладного мистецтва, а сільські аматори, під супровід троїстих музик, виконують характерні для їх села народні пісні, коломийки. Тут же буде представлена виставка-продаж традиційних страв Закарпаття.
Такі мистецькі заходи, як фестиваль „На Синевир трембіти кличуть”, викликають зацікавленість до пошуків нових народних пісенних творів, стародавніх родинно-побутових обрядів, сприяють відродженню та популяризації мистецтва гри та виготовлення трембіт. Така форма творчого змагання посилює любов до народного мистецтва, сприяє збереженню духовності, етнічної самобутності, відновленню моральних цінностей народу.
Свято меду в Мукачево
6.09.2015
Організатори з Мукачівського міського Товариства бджолярів-любителів (керівник Кречковський В.Й) вміють зібрати на центральній площі міста цілий «рій» пасічників. Півсотні майстрів солодкого ремесла представлятимуть не тільки Закарпатську, а й Львівську, Івано-Франківську, Полтавську, Рівненську, Чернівецьку та ряд інших областей України.
Щодо самої продукції, то вона, як завжди, була дуже різноманітною. Найвибагливіші медові гурмани мали змогу обирати з-поміж багатьох сортів меду, які різнилися не тільки періодом збору меду, а й географією.
Акація, соняшник, рапс, гречка – це тільки мала частка тих видів меду, які могли спробувати мукачівці та гості міста перебуваючи на Святі меду.
Окрім медової продукції гості свята мали можливість придбати різноманітні суверніри — від малесеньких дрібничок на згадку про свято, до повноцінних меблевих наборів, оригінального вигляду та ручної роботи.
Берег Фест
27.09.2015, Берегово
В останню неділю вересня у Берегові пройде Міжнародний фестиваль «Берег Фест 2015».
Цього року захід пройде під девізом «Дружба без кордонів».
Організатори очікують велику кількість гостей, зокрема з-за кордону.
Найстаршому фестивалю Закарпаття уже понад 50 років.
Програма фестивалю «Берег Фест 2015»:
• костюмована хода вулицями міста;
• продовольчі та промислові ярмарки;
• винна дегустація;
• майстер-класи від народних умільців;
• розважальна програма;
• різні змагання;
• аукціонів і конкурси.
Фестиваль покликаний відродити і увічнити стародавні народні традиції рідного краю. Однією з таких традицій є виноробство. На Берегівщині прийнято перший урожай винограду місити незайманим дівчатам. Спеціально для фестивалю грона винограду збирають з усіх куточків краю.
"Золотий Гуляш"
4.10.2015, Мужієво
Ви коли-небудь пробували справжній гуляш, зварений на відкритому вогні в спеціальному казанку!? Гуляш, з м'яким присмаком диму і пікантним відтінком угорської паприки; чудо-суп, який готується з декількох сортів м'яса, угорських спецій з додаванням магічних коренів і трав!? Можливо і пробували, але не факт, що такий смачний, як на закарпатському фестивалі «Золотий гуляш» в Мужієві! Тому не втрачайте можливість, спробувати навіть не один, а кілька видів гуляшу, приготованих за старовинними рецептами і заодно продегустувати смачне домашнє вино!
Щороку в середині жовтня в селі Мужієво, що на Берегівщині (Закарпаття) на фестивалі «Золотий гуляш» мужіівці демонструють свою кулінарну майстерність і гостинність. Назва фестивалю символічна, вважає більшість, адже село знаходиться недалеко першого в Україні рудника. Однак місцеві кулінари стверджують, що назву дали через яскраво-золотистого відтінку гуляшу.
В угорській кухні гуляш - традиційна страва. І тому, щоб спробувати на смак угорські страви - туристи направляються в Закарпатті з усіх куточків України, Росії та Угорщини. Найпопулярніший вид гуляшу - це знаменитий «бограч гуляш»
"Закарпатське Божоле"
14 та 15 листопада у старовинних підвалах відомих, як «Совине гніздо» відбудеться свято молодого вина «Закарпатське Божоле», яке вже стало традиційним для Ужгорода.
У святі візьмуть участь винороби з усіх куточків Закарпаття, аби показати свої вишукані творіння – білі й червоні, сухі та десертні, а головне молоді вина. Початок продажу та дегустації вина з 10.00. Крім вина на святі можна буде придбати продукцію закарпатських сироварень, сувеніри, мед та різноманітні смаколики.
У програмі:
15 листопада
10.00 - початок дегустації та продажу вина
10.00 - музичний супровід свята
12.00 - відкриття свята молодого вина «Закарпатське Божоле»
- експозиція винного обладнання;
- фото на пам’ять;
- благодійна акція «Бограч»;
-виставка-продаж виробів майстрів декоративно-ужиткового мистецтва;
- частування традиційними закарпатськими стравами.
Концертна програма за участю:
- фольклорних колективів міста;
- студентів Ужгородського коледжу культури та мистецтв;
- вихованців Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «Падіюн»;
- ромського джазового ансамблю «Лаутарі».
Спеціальний гість свята – гурт «Without limits» (початок о 19.00).
21.00 - завершення першого дня свята.
16 листопада
10.00 - початок дегустації та продажу вина
13.00 - музичний супровід свята
19.00 - закриття фесту.